Gå til hovedindhold

Dagplejen i Lystrup og Elsted

Velkommen til Dagplejen Lystrup-Elsted. Vores kernekvalitet er de små grupper, nærheden og tiden til fordybelse. Det er vores mål at skabe et trygt pædagogisk miljø, som skaber de allerbedste betingelser for udvikling og læring for børnene.

  • Læs op

Indhold

    Hos os møder dit barn et nært og hjemligt miljø, som danner rammerne for en tryg hverdag og giver gode forudsætninger for fordybelse, leg og læring. Hver dagplejer har fire børn i sit hjem, og den lille og overskuelige børnegruppe giver god mulighed for at møde hvert barns individuelle behov.

    Det pædagogiske arbejde i dagplejen tager udgangspunkt i dagtilbuddets pædagogiske læreplan. Vi arbejder blandt andet med fokus på børnenes personlige- og sociale udvikling, motorik, sprog, bevægelse og forståelse for natur, kultur og æstetik.  

    En gang om ugen mødes dagplejerne og børnene i vores dejlige legestue i deres legestuegruppe, som består af 2-3 dagplejere og 8-12 børn. Her lærer børnene at indgå i et større fællesskab og der er rig mulighed for at lege, være kreativ, lave motorikbaner, gynge på vores store sansegynge, finde insekter på legepladsen – det er kun fantasien, der sætter grænser.

    I dagplejen er den pædagogiske leder med til at sikre den høje kvalitet gennem vejledning og sparring til dagplejeren, ligesom det også er den pædagogiske leder, der fører tilsyn med dagplejernes arbejde. Som forældre møder I den pædagogiske leder til opstartssamtalen, og når vi afholder statusudviklings-samtaler.

    Ud over de faste dagplejere er der ansat en gæstedagplejer, som udelukkende passer børn for sine kolleger, hvis de holder fri eller bliver syge. Gæstedagplejeren er en erfaren dagplejer, som deltager på skift i legestue- grupperne; så hun er en person, som børnene kender og er tryg ved.

    I Dagplejen Lystrup-Elsted er der i alt ca. 40 børn i alderen 6 måneder til ca. 3 år. Der er ansat 8 kommunale dagplejere, 1 gæstedagplejer, og en pædagogisk leder.

    Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte den pædagogiske leder i dagplejen. Du kan også læse mere i denne pjece om dagplejen.

    Sådan ser her ud

    Dagplejen er særlig ved, at den enkelte dagplejers hjem er den base, dit barn skal være i til hverdag. Dagplejehjemmene er meget forskellige, både i størrelse og indretning. Fælles for alle er, at en del af hjemmet er indrettet til at små børn kan lege, udvikle sig og blive udfordret både motorisk og fordybe sig i stille aktiviteter. 

    Du kan læse om de enkelte dagplejere under menupunktet Dagplejeprofiler.

    I Legestuen, som ligger i Beboerhuset, råder vi over to store rum, et lille køkken samt et toilet og puslefaciliteter. Det ene rum er for nylig blevet indrettet til et motorikrum, med tumlepuder, bolde, gynge, en lille klatrevæg samt andre remedier til leg og tummel. I det ene hjørne har vi også en lille købmandsbutik, der indbyder til en masse god rolleleg. I det andet rum har vi et lille hjørne til højtlæsning, udklædningstøj, et tog, der kan tage os ud så langt fantasien rækker, samt legetøj, der alt sammen skal inspirere til god leg.

    Legepladsen i legestuen er indrettet til børn i alderen 0-3 år og indbyder til leg i sandkassen, tumlen ned ad bakken, scooter-ræs på stierne eller afslapning i redegyngen. Der er også et væksthus med borde, hvor vi kan være kreative, men også kan sidde og spise, og så er her også en indendørs sandkasse. Om efteråret hænger der store klaser med lækre vindruer ned fra loftet, som alle nyder godt af.

    Dagplejen råder over 6 el-ladcykler med tilhørende cykelhjelme, som går på omgang mellem dagplejerne. På den måde kan de nemmere komme på ture i nærmiljøet, eller besøge hinanden og diverse legepladser i nærområdet. Enkelte dagplejere tager også på længere ture.

      Den enkelte dagplejer har åbent 48 timer ugentligt med individuel åbningstid inden for tidsrummet kl. 6.30 – 17.00 (fredag til kl. 16.15). Jeres barn må benytte dagplejerens fulde åbningstid, men I skal have forladt dagplejerens hjem ved lukketid.

      Af hensyn til dagplejerens tilrettelæggelse af dagens aktiviteter er det vigtigt, at I orienterer om barnets møde- og afhentningstidspunkt. Husk at hente i så god tid, så I kan nå at blive orienteret om dagens forløb, inden dagplejen lukker.

      Er jeres barn i gæstedagpleje, er det vigtigt, I er opmærksomme på, at det er jeres normale dagplejers åbningstid, I kan benytte.

      GÆSTEDAGPLEJE

      Hvis en dagplejer er fraværende på grund af ferie, kursus eller sygdom, er jeres barn sikret pasning ét af følgende steder: Hos vores gæstedagplejer, som kan passe op til 5 børn, eller som 5. barn hos en anden dagplejer. Så vidt muligt vil dette ske hos en dagplejer fra legestuegruppen eller en anden dagplejer, som vi ved, barnet kender godt.

      DAGENS AKTIVITETER

      I dagplejen er vi meget bevidste om at skabe pædagogiske læringsmiljøer, der løber over hele dagen. Vi veksler mellem de daglige rutiner, de planlagte aktiviteter og børnenes selvorganiserede leg. I de daglige rutiner bakser vi med borddækning og flyverdragter, mens den planlagte aktivitet eksempelvis kan være en bille- og mariehønejagt i det nærmeste krat. Børnenes læring er, for de smås vedkommende, at kigge og lade sig inspirere, afprøve og deltage, vente på tur og måske finde på noget fjollet.

      En typisk dag, hos dagplejeren og i legestuen, ser ud som følger:

      Kl. 6.30 / 7.00 Dagplejeren åbner og tager imod børn.

      Kl. 8.30 Vi tager et lille formiddagsmåltid.

      Kl. 9.00 Vi holder samling, og her er der typisk fokus på sange og lege.

      Kl. 9.30 Dagens aktivitet eller tur ud af huset. Inden da er børnene blevet skiftet med fokus på deres selvhjulpenhed i forhold til af- og påklædning.

      Kl. 10.30 Vi spiser frokost, hvorefter vi skifter børnene og putter dem.

      Kl. 13.30 Efterhånden som de fleste børn er stået op, spiser vi eftermiddagsmad. Eftermiddagen går med lege og aktiviteter, indtil børnene bliver hentet.

      Kl. 16.30/17.00 Dagplejen lukker.

      TRADITIONER

      I dagplejen fejrer de faste årlige traditioner, eksempelvis jul, fastelavn og påske. Derudover har vi også vores egne traditioner som bedsteforældredag, dagplejens dag, sommerfest og lignende.

      • Dagplejens Dag Den anden onsdag i maj er det Dagplejens Dag i hele landet, og det fejres i Dagplejen Lystrup/Elsted med et børnearrangement.
      • Sommerfest for forældre og børn, der foregår en formiddag i juni
      • Sankt Hans i Legestuen
      • Forældremøde med valg til forældrerådet i august
      • Lucia i Lystrup Kirke med deltagelse af forældre omkring den 13. december
      • Juleafslutning for børnene i legestuen

      I dagplejen tilbyder vi jeres barn en sund og varieret kost. Dette betyder også, at vi som udgangspunkt fører en nul sukker-politik i hverdagen. Dog tager vi højde for traditioner som fastelavn og jul, hvor vi godt kan spise en enkelt fastelavsbolle eller en pebernød. Dagplejeren respekterer selvfølgelig et nej hertil fra jer forældre. 

      Der serveres frokost og to mellemmåltider hver dag. Frokost er hovedsageligt rugbrødsmadder med pålæg. I kan ikke forvente, at maden er lavet af økologiske råvarer. Det, der bliver serveret, tager udgangspunkt i Aarhus Kommunes kostpolitik og Sundhedsstyrelsens retningslinjer for sund og nærende kost.

      Hvis jeres barn skal have speciel kost, skal I selv medbringe maden.

      Ønsker I at medbringe kost ved jeres barns fødselsdag, forventer vi, at I respekterer Århus kommunes nul sukker-politik. Spørg eventuelt jeres dagplejer til råds.

      I Dagplejen ønsker vi at have et forpligtende forældresamarbejde, hvor barnets udvikling og trivsel er vores fælles mål. Vi ønsker et tæt samarbejde med jer, og en god dialog i hverdagen, omkring barnets trivsel og udvikling.

      Der er lidt flere ting, man selv skal have med til sit barn hver dag, når det går i dagplejen. Udover tøj til daglig brug, skal I selv sørge for bleer, skumklude og dyne og sengelinned.

      FÅ INDFLYDELSE PÅ HVERDAGEN

      I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed. Du vil blive orienteret om stort og småt i dagplejen, og vi vil ofte tage emner op i forældrerådet for at få en fornemmelse af, hvordan det vil blive taget imod af forældrene. Derudover er det altid fremmende for det generelle forældresamarbejde, at vi gennem forældrerådet kan få en dialog om nye tiltag i dagplejen.

      Forældrerådet består af fem forældrerepræsentanter og op til fem suppleanter, som alle deltager i seks møder om året. Det kræver ikke særlige kompetencer, blot en interesse for at ville være med til at udvikle dagplejen til et fantastisk sted for alle børn.

      Dagtilbuddet har også en bestyrelse, hvor der er én forældrerepræsentant fra hver afdeling. Bestyrelsen afholder,  seks møder om året, der som regel ligger i forlængelse af forældrerådsmøderne.

      Der er valg til forældrerådet én gang om året i august. Ved det konstituerende møde, vælger forældrerådet en repræsentant til bestyrelsen.

      Læs mere om samarbejdet med forældre og bestyrelsesarbejdet i Lystrup-Elsted Dagtilbud.

      Vi ønsker at skabe de bedst mulige udviklingsbetingelser for jeres barn. Derfor har det stor betydning, at dagplejeren dagligt bliver informeret om jeres barns trivsel, kost og søvn. Det er også relevant for dagplejeren at kende til, hvad barnet har oplevet sammen med jer uden for pasningen, så dagplejeren og barnet sammen kan sætte ord på oplevelserne. Dermed får barnet en oplevelse af, at dagplejeliv og hjem hænger sammen. Endelig kan det være relevant for dagplejeren at være orienteret om hændelser i familien, som kan påvirke barnets trivsel; som eksempelvis alvorlig sygdom og dødsfald blandt de nærmeste. Husk dagplejeren har tavshedspligt.

      Der er en naturlig tæt kontakt mellem dagplejeren og forældrene i det daglige, og derfor vil der også være daglige snakke om dit barns generelle trivsel. Men det er ikke alt vi kan/skal snakke om under en aflevering eller afhentning, og derfor vil det også være muligt at få en samtale med den enkelte dagplejer og den pædagogiske leder. Vi indkalder også til samtaler, hvis der er noget, vi gerne vil snakke med dig om.

      Faste samtaler mens dit barn går i dagpleje er:

      • opstartssamtale - en grundig introduktion til livet i dagplejen. samtalen ligger en af de første dage efter barnet er startet, med deltagelse af dagplejer, forældre og den pædagogiske leder.
      • opfølgningssamtalen et par måneder efter barnets start - dagplejen tager initiativ til en statussamtale om hvordan det går, og om forventninger til dagplejen er indfriet.
      • Status- og udviklingssamtale ved 2,0 år - dagplejer og forældre udfylder det elektroniske status-og udviklings materiale, der bliver afsættet for samtalen. Her deltager også den pædagogiske leder.

      Efter behov kan vi altid aftale et trivselsmøde.

      I Lystrup-Elsted Dagtilbud har vi et fælles børnesyn og læringssyn. Vi arbejder løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik. 

      Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel.

      Her kan du læse en opsamling på det hidtidige tilsyn i Lystrup-Elsted Dagtilbud. Opsamlingen er udarbejdet af dagtilbudsledelsen og en konsulent fra Børn og Unges forvaltning og er en del af det samlede arbejde med vurderingen af kvaliteten i Aarhus Kommunes dagtilbud. Opsamlingen redegør for arbejdet med kvaliteten i dagtilbuddet. Det næste uvildige tilsyn gennemføres i perioden februar 2024 - august 2024  Der arbejdes og føres løbende tilsyn med kvaliteten i dagtilbuddet i ledelseslinjen.

      Efterår 2022 - referat fra opsamlingsmøde på hidtidige tilsyn i lystrup elsted dagtilbud.pdf

      Sidst opdateret: 4. november 2024